Myom

Myom är en godartad tumör, knutor av muskelceller och bindväv, som uppstår i livmoderns muskelvävnad. Myom kan se ut på olika sätt, de kan sitta som en bula i livmodern eller sitta i själva väggen på utsidan. Det är vanligt att flera myom uppstår samtidigt. Storleken och hur fort de växer kan variera, en del myom är inte större än en ärta efter många år. En del kan bli upp till 10 centimeter stora eller större på ganska kort tid.

Myom är vanligast hos kvinnor mellan 35-46 år.

Myomen utgår från livmoderväggen, och kan sitta både på utsidan eller som en bula inne i livmodern. Hur fort myomen växer, eller hur stora de blir, varierar. Om du får ett myom kan det komma fler. Myomet kan också växa till.

Om myomet växer hastigt eller orsakar smärtor kan det i sällsynta fall, ett till två fall på 1000, vara tecken på cancer. Därför kan det vara lämpligt att göra kontrollundersökning var sjätte månad under något eller några år i samband med att diagnosen ställs för att kontrollera att tillväxten är stillsam.

Myom är vanligtvis inte något hinder för att bli gravid. De kan dock behöva kontrolleras vid smärta eller blödningar som kan orsakas av myomen.

Myom är vanligast hos kvinnor efter 35 år och förekommer sällan före 20 års ålder. Ungefär tre av tio kvinnor över 30 år får myom. I klimakteriet brukar myomen minska i storlek och ibland försvinna helt. Nya myom bildas inte efter klimakteriet.

Myom, information myom
Här är en pedagogisk bild på myom. De är inte så här söta i verkligheten. Trust me.

Symtom vid myom

Myom ger ofta inga symtom alls, speciellt inte om de är små. Av en del myom kan du få rikliga, långvariga och smärtsamma menstruationer. Större myom kan också irritera genom sin tyngd. De kan trycka på urinblåsan och göra att du får besvärligt att kissa. De kan också trycka på tarmen.

Myom kan också vara en bidragande orsak till ofrivillig barnlöshet.

Små myom som inte ger några symtom behöver inte behandlas. Däremot görs regelbundna kontroller för att se hur de utvecklas.

Myom som ger besvär i form av rikliga blödningar, utfyllnadskänsla, täta trängningar till vattenkastning, eller smärtor behandlas.

Rikliga blödningar kan behandlas medicinskt i första hand. Andra symtom kan ibland motivera en operation. För att behålla livmodern kan man avlägsna enbart myomen via bukingrepp, titthålskirurgi, hysteroskopisk kirurgi eller emboliseringsbehandling. Ibland avlägsnas hela livmodern.

Bortoperation av livmodern, hysterektomi: många gånger är det enda eller bästa behandlingsalternativet att operera bort livmodern. Olika operationsmetoder kan bli aktuella.
Vid godartade sjukdomar i livmodern kan denna ofta opereras bort nerifrån slidan, så kallad vaginal hysterektomi. Detta förutsätter bland annat att livmodern inte är för stor. Ett annat alternativ kan ibland vara laparoskopisk hysterektomi. Många gånger måste man dock  ta bort livmodern via ett snitt på magen, abdominal hysterektomi.
Både vid laparoskopisk och abdominal hysterektomi kan livmoderhalsen ibland lämnas kvar. Detta kallas subtotal hysterektomi och förutsätter bland annat att du aldrig haft några cellförändringar.

 

Efter Hysterektomi

Flera av de som hamnar på min blogg söker på saker som ”lyft efter hysterektomi”, ”blödning efter hysterektomi” osv. Därför kommer här ett inlägg om just begränsningar och vad man kan förvänta sig efter operationen.

Superviktigt: Följ alltid läkarens/sjukhusets rekommendationer. Ha en dialog med dem genom din återhämtning och våga slå dem en signal.

Lyft: I mitt fall så låg begränsningen på max 4,5 kg efter operationen. Informationen får man av sjukhuset och det är viktigt att följa den.
Begränsningen är ju dels till för att man inte ska slita upp något (huden, musklerna och ev organ de sytt i) och dels för att du inte ska riskera att få bråck. Ha en dialog med din läkare eller den kontakt du fick på sjukhuset (de skickade med ett nummer jag kunde ringa om jag hade frågor). Du kommer inte vilja lyfta något direkt efter operationen. 1 kg mjölk kommer vara en utmaning första veckan.

Sjukskrivnig: Jag var sjukskriven i 5 veckor. Detta beror helt på vilken typ av operation du gjort. Mitt snitt går från naveln och ner.

Sex: Min läkare sa till mig att inte ha sex de första 6 veckorna (lätt att komma ihåg). I ärlighetens namn är man inte intresserad av det så det är inga problem att ”hålla sig”.

Träning: Man ska gå så mycket man kan efter operationen. I början är det bara korta vändor till köket och toaletten, men det är jätteviktigt att man rör på sig hela tiden. Detta för att man inte ska få blodproppar i benen vilket är en stor risk efter en bukoperation.
I mina papper stod det att jag fick börja träna efter 4 veckor, men då tänker de inte på löpning 1 mil, hård styrketräning, svinga en kettlebell osv. De syftar mer på långa powerwalks, crosstrainer och kanske lite statisk träning (likt de man ska göra efter en graviditet för att få magmusklerna att gå ihop).
Crosstrainern var min absoluta favorit eftersom det är en jämn rörelse och det inte blir några stötar och jag rekommenderar varmt att ta hjälp av en PT efter vecka 5. De har stenkoll på vilka muskler som aktiveras i olika övningar. Använd vecka 4 till att testa få upp pulsen lite och se hur kroppen reagerar på det, räkna med korta pass i början. Jag ska säga också att det är ”av” eller ”på” när det kommer till vad du kan och inte kan göra. Kroppen säger tydligt ifrån och det gör skitont om du gör något som inte inte ska göra, så det råder aldrig något tvivel.

Blödning: Efter operationen blöder man inget från snittet (iaf inte i mitt fall). Däremot kan du blöda internt och det kommer ut samma väg som mensen (vi slipper i alla fall det helvetet varje månad nu). Jag fick info om att man kan blöda 2-3 veckor efter operationen, men jag blödde inte alls de veckorna. Jag började istället blöda vecka 3-6. Jag ringde läkaren och då fick jag veta att det är vanligt att man blöder när stygnen som sitter i kroppen börjar lösas upp. Man kan till och med blöda ganska kraftigt då. Ring ändå sjukhuset för att göra en bedömning om du bör söka vård om detta inträffar. I mitt fall var det ingen kraftig blödning.

Feber: Ring sjukvårdsupplysningen! Om de säger åt dig att avvakta så kan du göra det, men om du känner att något är fel så uppsök akuten direkt. Det är väldigt viktigt att du lyssnar på kroppen.

Hoppas detta är till hjälp :)

21 kommentarer Lägg till

 1. annika skriver:

  Tack för din info! Den är till stor hjälp=)

  1. Helena skriver:

   Vad bra att jag kunde vara till hjälp 🙂
   Tveka inte att fråga om du undrar något.
   //H

 2. Kina skriver:

  Jättebra och informativt skrivet, tack!

  1. Kina skriver:

   Ps, Helena, kan du ta bort mitt namn från mitt inlägg? eller ändra till bara förnamnet, tack! /Kina

   1. Helena skriver:

    Tack!
    Vad glad jag blir 🙂
    Yes, jag fixar.
    /Helena

 3. Joanna skriver:

  Tar och länkar till din sida nu. Hoppas ok. Har haft mycket ”glädje” av din sida och berättelse från vetskap till operation. Tack

  1. Helena skriver:

   Oj! Tack 🙂 Ja absolut ok.

 4. Johanna skriver:

  Hej Helena! Tack för jättebra info:)
  Vet du om Myom påverkas när man tränar? Växer eller trycker på urinblåsan?

  1. Helena skriver:

   Hej 🙂
   Kul att du tycker det.
   Myom växer inte på grund av träning. Dock kan man uppleva smärtor eller tryck om myomet är illa placerat eller stort. Trycker det mot urinblåsan till exempel så blir man lättare kissnödig. Men som sagt, myomet växer inte pga träning så om du inte upplever några problem så är det bara att köra på. Gör det ont när du springer kan du ju alltid testa crosstrainern eller cykel för cardio och lyfta vikter.
   Hoppas det var svar på din fråga. Tveka inte att höra av dig igen 🙂

 5. Christina skriver:

  Bra inlägg! Jag gjorde operation i mars 2015, de tog bort livmoder, äggledare och livmoderhals. Jag hade ett grapefruktstort myom som gav mig galet kraftiga blödningar – värsta tiden i mitt liv. Efter operationen tog det 1 mån innan jag kände mig bättre och 4 mån innan det kändes 90% bra. Nu kännr jag fortfarande av ”Bullen” som jag kallar området under bikinisnittet, det blir lite svullet ibland, antagligen så har väl tarmarna lagt sig tillrätta där mer än tidigare? Jag är glad över operationen, hade inte mentalt överlevt annars… Problem med att göra nr 2 har jag löst med att börjat dricka kvalitets-aloe vera. Dessutom hamnade jag i klimakteriet efter operationen med svettningar och sömnhackiga nätter! Dessa svettningar har reducerats till 1/4 både i styrka och antal tack vare aloe veran 🙂

  1. Helena skriver:

   Hej,
   Vad kul att du gillar inlägget 🙂
   Ja, perioden före OP var sjukt jobbig, men nu mår jag bättre än någonsin! Plus att jag slipper mensen 😉

   Upplever du att svullnaden är i huden eller djupare? Jag vet inte riktigt vad det kan bero på… Däremot så kan det ju ta ett tag för muskler och annat att sluta sig ordentligt (upp till ett år) så kanske har det något med det att göra? Får du ont samtidigt?

   Tack för tips om Aloe Vera 🙂 Ska jag definitivt testa. Får du hormonbehandling också? Själv har jag kvar äggstockarna, men är ändå nyfiken. Hur upplever du att du mår nu jämfört med innan?

 6. Helena skriver:

  Hej, hur man mår är så klart både individuellt och lite beroende på vilken typ av operation du ska göra. Vet du hur de tänker lägga snittet? Det finns ju flera olika varianter…
  Ungefär vid 10 dagar tog de bort agrafferna på mig och jag minns det som att jag var leds på att vara svag och tyckte att det var jobbigt att fortfarande sova på rygg, så jättepigg är man ju inte.
  Jag skulle egentligen åkt hem dagen efter operationen, men eftersom jag hade lite problem med både blodtryck och toalettbesök fick jag stanna en natt extra.
  Jag kan ärligt säga att jag aldrig mått så bra som jag gör nu, så även om det så klart är jobbigt så är det värt det. Lycka till och tveka inte att höra av dig om du har fler frågor. Jag lovar att svara så gott jag kan!

  1. Helena skriver:

   Oj, det kändes länge. Vart i landet bor du? De verkar ha väldigt olika rutiner kring hur det funkar på olika orter… Eller har du andra komplikationer som t.ex. ökad risk för blodpropp eller liknande? Tror tyvärr att du kommer vara ganska trött. Det är jobbigt att sitta länge så längre resor är inget jag skulle rekommendera.
   Du kommer ha ont ja. Men du kommer också ha mediciner för att hantera det och det blir enklare varje dag.

   1. Helena skriver:

    Jag skulle inte ha klarat det så nära inpå operationen 😕
    Toa funkar, men du vill absolut inte drabbas av förstoppning så ett tips är att överväga att äta flytande föda de första dagarna. Jag var inte så sugen på mat i början, men det är inga problem att äta.
    Vad menar du med ”gå upp runt magen”? Tänker du på svullnad? I så fall tycker jag inte att det var så märkbart. 😊
    Vet du om de kommer ta bort både livmodern och äggstockarna eller får du behålla äggstockarna?

   2. Helena skriver:

    Ok. Jag tillhör de som tror att det är bättre att få behålla äggstockarna (pga hormonerna) så det är ju goda nyheter. Livmoderhalsen hade de redan opererat på mig tidigare. Förstår att du är nervös, det är helt normalt. Men det kommer gå bra och du kommer må mycket bättre!

   3. Helena skriver:

    Fixat 😊

 7. Anki skriver:

  Bara nåra dagar kvar till operation. …Känns inte kul att veta att man efter operationen löper större risk för hjärt och kärlsjukdomar än om man hade fått behålla livmodern, livmodern den huvudsakliga platsen för produktionen av hormonet prostacyklin, som skyddar kvinnan för hjärtsjukdom. Se artikeln http://www.patientombudet.se/sellman.html.
  Har ni känt av psykiska besvär efter operationen?
  Har ni problem med inkontinens?
  Hälsningar Stort snabbväxande myom

  1. Helena skriver:

   Hej,
   Jag hade också ett mycket stort och snabbväxande myom (fick opereras akut eftersom de trodde att det kunde vara cancer, vilket det tack och lov inte var).
   Får du behålla äggstockarna? De hjälper ju till att bibehålla hormonbalansen och gör att du inte kommer in i klimakteriet. Jag fick behålla mina och jag upplever bara fördelar med att ha genomgått operationen. Inga psykiska besvär, inga problem med inkontinens. Bara en smärtfri och mensfri vardag 🙂
   Hoppas du piggnar till snabbt efter operationen och tveka inte att fråga om du undrar något. Jag är ingen expert, men lite tips och erfarenhet sitter jag ju på.
   /Helena

 8. Jessika skriver:

  Hej operera mig i Aprili år och gick in via buken stora opoch har aldrig mått bättre. Håller tummarna för din op Kram Jessika

 9. Anki skriver:

  Hej!
  När jag fick mitt andra barn, också det med kejsarsnitt så sa läkaren till mig efteråt att jag blödde mkt pga av många åderbråck på livmodern. Det är något som jag har funderat på för jag har rikliga och mkt smärtsamma menstruationer…händer ibland att jag nästan tuppar av. Kan det vara myom som han menade?
  //Anki

  1. Helena skriver:

   Åderbråck på livmodern är något annat, men om du har sådana problem ska du uppsöka läkare och få det utrett.
   /Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s